Pakowarka prozniowa westfalia

Pakowarki próżniowe mogą być traktowane także w domach kiedy i słabych firmach. Umożliwiają zapakowanie pożywienia w taki rozwiązanie, aby produkty przeznaczone do jedzenia miały jak największą datę przydatności. Pakowarki próżniowe (nazywane często pakowaczkami) to akcesoria do odsysania powietrza z wnętrza opakowania foliowego i liczenia jednocześnie szczelnego zgrzewu zamykającego. Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, wyposażona istnieje w obfitość i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem.

Cena takiego urządzenia ma około tysiąca złotych. Długość listwy zgrzewającej wynosi około trzydziestu pięciu centymetrów. Urządzenie zazwyczaj posiada dwie funkcje: pakowania i zgrzewania worków oraz zamykania pojemników próżniowych, korków do butelek, pokryw, za pomocą przystawki. Podawane jest stosowanie worków ze formą R-vac, E-vac lub większych, stosowanie worków gładkich możliwe jest przy folii o grubości min.120 mikronów. Waga urządzenia ma około czterech kilogramów. Obudowa spowodowana jest z zazwyczaj wysokiej jakości tworzywa sztucznego czy stali nierdzewnej. Średni czas żywotności ma około piętnastu lat. Napięcie sieciowe wynosi około dwustu trzydziestu V, a moc około czterystu W. Ogólnie wydajność wyposażenia jest niesamowicie wysoka. Obsługa maszyny jest użyteczna i estetyczna. Możliwość stworzenia do tysiąca zgrzewów pod rząd bez przegrzania urządzenia. Dodaje się ono i do profesjonalnego przechowywania części urządzeń, maszyn. Pompa ma zawsze wysokiej klasie łożysko kulkowe. Niektóre urządzenia są także cyfrowy wyświetlacz. Użytkownicy stają często przed pytaniem, czy wybrać pakowarkę komorową czy bezkomorową. W wypadku zastosowań prywatnych dodatkowo w niewielkich sklepach, przy jednoczesnym pakowaniu kilku - kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie właściwy. I w sukcesu konieczności pakowania produktów o podłużnym kształcie (np. wędzonych ryb), większą pewność działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości - możliwość korzystania folii w rękawie). Jeśli istnieje problem pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub wiele (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa dokona tę rolę łatwo i oczywiście a worki będą niesamowicie tańsze.