Produkcja czekolady proces technologiczny

Czekolada jest pewnym z najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w wielu wersjach. W niemal wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna jak i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej produkowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w finale tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tego który materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w mechanizmie automatycznym. Po wejściu tych procesów uważa ona strona sypką, którą oznacza się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady niezbędne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na ciepło jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.